Till startsidan

Om oss Gör din beställning Här visas våra produkter inom öronmärkningFärger och prägling av brickorÖronmärken startsidaSAJVE startsida
c
Sajve öronmärken till får, get och ren

Sajves öronmärken är diskreta brickor som rymmer mycket information.

Öronmärkning av djur görs för att bestämma identitet. Koder finns för ägare, produktionsenhet (gård). Färgen på brickan kan visa födelseår eller ägaren. Individnumret talar om vilket djur det är, kön, ålder etc.
I Sverige är Jordbruksverket huvudman för märkning av får och getter. För märkning av renar är Sametinget ansvarig.


Varför öronmärken?

Marianne åkte 2003 till Skottland för att studera hur de använder hundarna där. Det är främst Border collies och Huntaway som används för att samla får.
- Jag skulle lära mig om deras sätt att träna sina hundar, säger Marianne. Vi var uppe i bergen och samlade får och tog dem ner till dalen och gärdesanläggningarna för att skilja ut slaktdjuren. Livdjuren avmaskades med ivermectin.
Deras sätt att jobba med djuren, fribetandes i bergen, deras årscykel påminner mycket om vårt sätt att jobba med renarna.

Det var här Marianne "hittade" öronmärket och tog med sig det hem för att testa hur det skulle fungera i vårt klimat. Det har fallit mycket väl ut och har redan sålts till flera renägare i både Norge och Sverige.

En mycket intressant resa som ledde till både nya vänner, nya hundar och en ny verksamhet för företaget.

Från Roxan ID kommer dessa öronmärken som inte funnits förut i Sverige, Norge eller Finland. Upphovsmannen Brian Eadie har lagt mycket vikt vid att utforma brickorna utifrån djurvänliga material. Att tänka utifrån djurperspektivet innebär ju att funktionen förbättras. Djur utan horn som sticker in sitt huvud i ett trådstängsel för att sedan backa kan lätt haka fast brickan i tråden och riva den av sig. Detta händer lätt med får och renkalvar. Då gäller det att ha en bricka med liten knopp på ovansidan örat.
Getter däremot äter gärna på varandras öronmärken, så här gäller att ha en så liten del att bita tag i som möjligt.
Kyla och öronmärken är en svår kombination, speciellt då det finns metall i öronmärket. Metallen leder kyla lätt vilket leder till att frostskador lätt uppkommer runt hålet i örat. Hålet ”växer” av frostskadorna och brickan kan börja röra sig. Många renägare vittnar om att renar med metallbrickor rör sina öron mycket på vintern.

Flera olika varianter av brickor finns
Oavsett om Du tycker storleken, färgen eller mycket plats att skriva på är viktigast så finns en bricka i vårt sortiment.

Vanligast är Adamatic-bricka just för att den är liten och diskret, fungerar också mycket bra till getter. Den runda knappen sk Button är också populär liksom Bubblegum som är lite större och går att dela i två delar.